"Kanuni Sultan Süleyman’ın Kral Fransuva’ya fermanı" ***Ben ki, Sultanlar sultanı, hakanlar hakanı hükümdarlara taç veren Allah’ın yeryüzündeki gölgesi, Akdeniz’in ve Karadeniz’in ve Rumeli’nin ve Anadolu’nun ve Karaman’ın ve Rum’un ve Dulkadir Vilayeti’nin ve Azerbaycan’ın Acem’in ve Şam’ın ve Halep’in ve Mısır’ın ve Mekke’nin ve Medine’nin ve Kudüs’ün ve Diyarbekir'in ve Kürdistan'ın ve bütün Arap diyarının ve Yemen’in ve daha nice memleketlerin ki, yüce atalarımızın ezici kuvvetleriyle fethettikleri ve benim dâhi ateş saçan zafer kılıcımla fetheylediğim nice diyarın sultanı ve padişahı Sultan Bayezıd Hân'ın torunu, Sultan Selim Hân'ın o...
Türkiye’de Satılmıyor, Dünyada Kapış Kapış Türkiye’de tüketimi olmayan, sadece ihracata yönelik avlanan deniz salyangozunun ihracatı, 1 Ocak-20 Kasım arasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artış göstererek, 6 milyon 809 bin 187 dolara yükseldi. Türkiye’de avlanan deniz salyangozunun ihracatı, 1 Ocak-20 Kasım arasında, geçen yılın aynı dönemine göre ülke genelinde yüzde 36 artış gösterdi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) kayıtlarından derlediği bilgiye göre, Türkiye’den Uzak Doğu ülkelerine 1 Ocak-20 Kasım 2015’te 829 bin 280 ton salyangoz ihraç edilerek, 5 milyar 213 milyon 425 bin dolar gelir sağlandı. Bu yılın aynı döneminde ise 1 milyon 128 bin 280 ton salyangoz ihracatı karşılığında 6 milyon 809 bin 187 dolar gelir elde edildi. Türkiye genelindeki ihracatta, 1 Ocak-20 Kasım 2015 tarihlerinde 451 bin ton ithalat ile Güney Kore Cumhuriyeti birinci sırayı alırken, 155 bin ton ile Çin Halk Cumhuriyeti ikinci, 131 bin 940 ton ile Tayvan üçüncü, 68 bin 50...
AŞÇI OLMAK KOLAY DEĞİL Profesyonel aşçılık her geçen gün imajı biraz daha yükselen meslekler arasında. Bir baltaya sap olamayan çocukların "Hiç değilse aşçı olsun" diye bir aşçıbaşının yanına çırak verildiği yıllar çoktan geride kaldı. Son 15 yıl içinde mutfak kursları, meslek yüksek okulları, hatta gözde üniversitelerin gastronomi bölümleri hızla artan talebi karşılamaya çalışıyor. Tarih boyunca alt gelir grubunun kaderi olarak görülen aşçılık mesleği günümüzde eğitimli, varlıklı kesimlerin çocuklarınca tercih ediliyor. Erkeklerin kalesi sayılan profesyonel mutfaklarda okullu kadın aşçıların sayısı da azımsanmayacak düzeye ulaştı. Bugünlerde yükseköğretime geçiş sınavına başvuran 2 milyon öğrenci hangi dalda öğrenim göreceğine karar vermek için kafa yoruyor. Her yıl artan başvuru sayısını göz önünde tutarak, aşçılık dalını seçeceklerin bu yıl daha da fazla olacağını söylemek kehanet sayılmaz. Yüksek öğrenim kurumlarının bu yıl kaç öğrenci alacağı zaten belli. Yerleş...
Yorumlar
Yorum Gönder